Dwutygodniowa informacja o cenach żywności w Polsce opracowywana jest we współpracy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego na wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ceny skupu (bez VAT) owoców według IERiGŻ-PIB:
Na początku listopada 2019 r. ceny skupu jabłek deserowych klasy I kształtowały się na poziomie nieznacznie niższym niż przed miesiącem. W dniach 4–5.11.2019 r. średnia cena skupu jabłek deserowych w Polsce wyniosła 1,43 zł/kg wobec 1,45 zł/kg przed miesiącem oraz 0,68 zł/kg przed rokiem.
Na początku listopada br. kontynuowany był wzrost cen skupu gruszek. Za gruszki w skupie w dniach 4-5.11.2019 r. uzyskiwano średnio 2,26 zł/kg, o 11% więcej niż przed miesiącem.
Ceny hurtowe owoców według ZSRIR MRiRW:
W notowaniu z 7.11.2019 r. średnie hurtowe ceny gruszek kształtowały się na poziomie niższym niż przed miesiącem, a wyższe były ceny jabłek, malin i śliwek.
Cena hurtowa gruszek wyniosła 3,37 zł/kg i była o 4% niższa niż przed miesiącem. Za jabłka w hurcie uzyskiwano 2,11 zł/kg wobec 2,05 zł/kg przed miesiącem. Za maliny – 24,00 zł/kg wobec 23,20 zł/kg, natomiast za śliwki – 4,23 zł/kg wobec 3,42 zł/kg.
Zmiany cen detalicznych według GUS:
Detaliczne ceny owoców w październiku 2019 r. kształtowały się na poziomie o 1,1% wyższym niż we wrześniu br. i o 12,5% wyższym niż przed rokiem.
W odniesieniu do grudnia 2017 r. ceny detaliczne owoców były niższe o 0,3%.
źródło: gov.pl/web/rolnictwo / KOWR we współpracy z IERiGŻ na wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Najnowsze komentarze