Dwutygodniowa informacja o cenach żywności w Polsce opracowywana jest we współpracy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego na wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ceny skupu (bez VAT) owoców według IERiGŻ-PIB
Średnia krajowa cena skupu jabłek deserowych klasy I w dniu 25 lutego 2020 r. ukształtowała się na poziomie 1,57 zł/kg, o 6% wyższym niż miesiąc wcześniej i ponad 2-krotnie wyższym niż w porównywalnym okresie 2019 r.
W notowaniu z 25 lutego 2020 r. za gruszki w skupie płacono średnio 2,56 zł/kg, o 16% więcej niż przed miesiącem i o 27% więcej niż rok wcześniej.
Ceny hurtowe owoców według ZSRIR MRiRW
Średnie hurtowe ceny jabłek w dniu 27 lutego 2020 r. kształtowały się na poziomie wyższym niż miesiąc wcześniej, natomiast ceny gruszek były nieco niższe.
Cena jabłek w hurcie wyniosła 2,56 zł/kg i była o 2% wyższa niż przed miesiącem, a cena gruszek – 3,92 zł/kg, o 1% niższa.
Zmiany cen detalicznych według GUS
Detaliczne ceny owoców w grudniu 2019 r. kształtowały się na poziomie o 0,5% wyższym niż w listopadzie 2019 r. i o 12% wyższym niż przed rokiem.
W odniesieniu do grudnia 2017 r. ceny detaliczne owoców były niższe o 1,4%.
- źródło: gov.pl / KOWR we współpracy z IERiGŻ na wniosek MRiRW
Najnowsze komentarze