Wystąpiłem do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o przeanalizowanie aktualnej struktury cen żywności, ze szczególnym uwzględnieniem rynku drobiu, wieprzowiny i warzyw – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że nie ma istotnych powodów do znacznego wzrostu cen tych produktów.
Poprosiłem Prezesa UOKiK, żeby sprawdził, co powoduje wzrost tych cen, jeżeli mamy dziś do czynienia z bardzo niską ceną energii elektrycznej, bardzo niskimi cenami paliw oraz brakiem wzrostu, a raczej ze spadkiem płac
– zaznaczył minister Ardanowski.
Średnie ceny 10 najczęściej eksponowanych w gazetkach promocyjnych owoców wzrosły o przeszło 17 procent, porównując okres od 9 marca do 5 maja ub. i tego roku. Najmocniej zdrożały #jabłka – o prawie 94 proc.https://t.co/2qlwqW8GOq
— sadownictwo (@sadowniczy) May 11, 2020
Szef resortu rolnictwa podkreślił, że wiosna normalny jest wysoki poziom cen np. truskawek, gdyż są to pierwsze zbiory w roku i dotyczą owoców spod osłon. Przestrzegał natomiast przed porównywaniem cen produktów nieporównywalnych, jak np. ziemniaków i batatów.
Jeżeli po dokładnej analizie okaże się, że wzrosty cen sa nieuzasadnione to muszą zostać zastosowane odpowiednie kary wobec winnych. Nie wykluczam też, że jeżeli okaże się to konieczne, to zostanie wdrożony przez UOKiK mechanizm wyznaczania ceny maksymalnych
– dodał minister.
- źródło: gov.pl
W tej chwili producenci oferują wczesne #truskawki deserowe za około 28 zł za kilogram, a do tego dojdzie marża sklepu, więc #cena może być jeszcze wyższa - informuje Maciej Głogowski w Magazynie EKG w TOK FM.https://t.co/RuYKR1EALW
— sadownictwo (@sadowniczy) May 11, 2020
Najnowsze komentarze