Jak informuje Paweł Kracińskiw najnowszej publikacji „Rynek Rolny, grudzień 2019” przygotowanej przez Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:
W listopadzie 2019 r., z krajowych owoców, skupowano świeże jabłka oraz gruszki. Ceny jabłek deserowych w I klasie jakości w relacji do listopada 2018 r. były wyższe o 107%, a gruszek o 86%. Wszystkie odmiany jabłek były droższe w porównaniu do roku ubiegłego. Największe wzrosty cen skupu odnotowano w odniesieniu do odmian: „Idared” (o 259%) i „Jonagored” (o 211%). Najwyższe ceny w listopadzie otrzymywali producenci jabłek odmiany „Gala’ (1,41 zł/kg), a najniższe dostawcy jabłek odmiany „Idared” (1,24 zł/kg) oraz „Gloster” (1,26 zł/kg).
Niekorzystny przebieg warunków pogodowych wpłynął na obniżenie jakości i zdolności przechowalniczej jabłek, co spowodowało relatywnie wysoki odsetek owoców nie spełniających wymagań jakościowych „rynku deserowego”. Spowodowało to większą podaż jabłek kierowanych do przetwórstwa, co z kolei wpłynęło na obniżkę cen jabłek przeznaczanych do produkcji soku.
W listopadzie br., w relacji do października, ceny jabłek przeznaczonych do produkcji zagęszczonego soku obniżyły się o 5% do 0,59 zł/kg (loco zakład). Punkty skupu, w zależności od regionu kraju, oferowały sadownikom w listopadzie ceny od kilkunastu do kilkudziesięciu procent niższe (najczęściej z przedziału 0,45-0,55 zł/kg).
Ceny płacone przez zakłady przetwórcze za jabłka na sok, były jednak o 293% wyższe w porównaniu do listopada 2018 r., kiedy w wyniku wysokich zbiorów, podaż owoców była tak duża, iż przekroczyła możliwości przerobowe części przedsiębiorstw, a ceny oferowane sadownikom osiągnęły historyczne minima. Przeciętne ceny jabłek deserowych w I klasie jakości w listopadzie były zbliżone do cen z października br. Na rynku deserowym dominowała sprzedaż na rynku krajowym, w tym głównie dostawy do sieci handlowych.
Zgodnie z informacjami od podmiotów eksportujących, zainteresowanie nabywców zagranicznych było w listopadzie relatywnie niskie.
Eksporterzy nie mieli problemów ze sprzedażą jedynie jabłek deserowych odmian „Gala”, „Red Delicious”, „Golden Delicious” oraz w mniejszym zakresie sportu „Red Jonaprince’. Odmiany najbardziej popularne w strukturze krajowej produkcji, tj. „Idared”, „Jonagold”, „Szampion”, czy „Gloser” cieszyły się mniejszym zainteresowaniem.
Na rynkach hurtowych, ceny otrzymywane za jabłka w listopadzie 2019 r., w porównaniu z listopadem 2018 r., były wyższe średnio o 106%.
Droższe były też śliwki (o 42%), gruszki (o 36%) oraz banany (o 28%), mandarynki (o 25%) i cytryny (o 15%), podczas gdy ceny pomarańczy były zbliżone do ubiegłorocznych, a niższe (o 12%) ceny dotyczyły jedynie winogron. Na rynkach hurtowych, w październiku w porównaniu z wrześniem br., wzrosły w większym zakresie jedynie ceny śliwek (o 32%), oraz winogron (o 10%) i truskawek (o 8%). Podaż owoców krajowych na rynkach hurtowych przewyższała znacząco popyt.
W październiku 2019 r., w relacji do października 2018 r., znacząco wyższe były ceny detaliczne jabłek (o 41%), śliwek (o 31%) oraz gruszek (o 20%), a w relacji do września br., wzrosły istotnie ceny śliwek (o 26%) oraz bananów (o 13%).
W średnich i dużych firmach we wrześniu 2019 r., w porównaniu z wrześniem 2018 r., niższa była produkcja zagęszczonego soku jabłkowego (o 58%) oraz dżemów i soków pitnych z owoców cytrusowych (o 7%). Wzrosła natomiast produkcja soku jabłkowego pitnego (o 9%) oraz owoców mrożonych (o 8%). We wrześniu w porównaniu z sierpniem br., w największym zakresie (tj. o 127%) wzrosła produkcja zagęszczonego soku jabłkowego oraz soku pitnego z jabłek (o 98%), co wynikało z większej podaży jabłek. W porównywanych miesiącach wzrosła także produkcja soków pitnych z owoców cytrusowych (o 14%), a obniżyła się produkcja owoców mrożonych (o 32%), kompotów i owoców pasteryzowanych (o 14%) oraz dżemów (o 7%).
Średnie ceny detaliczne soków pitnych: pomarańczowego i jabłkowego oraz dżemów, a także ananasów i brzoskwiń w puszkach, we wrześniu 2019 r., wobec września 2018 r. oraz wobec sierpnia 2019 r., nie zmieniły się istotnie. Wzrosły natomiast (o 8%) we wrześniu 2019 r., wobec września 2018 r. przeciętne ceny zbytu truskawek mrożonych.
Wolumen eksportu owoców świeżych oraz przetworów owocowych we wrześniu 2019 r., wobec września 2018 r. był wyższy jedynie o 1%. Znacząco wzrósł wolumen eksportu truskawek (o 377%) i gruszek (o 139%), a w mniejszym zakresie wiśni (o 63%), śliwek (o 41%) i jabłek (o 17%).
Wśród przetworów owocowych wyższy we wrześniu 2019 r. w stosunku do września 2018 r. był eksport zagęszczonego soku jabłkowego (o 17%) i truskawek w puszkach (o 9%), a niższy wiśni w puszkach (o 34%) i mrożonek (o 16%). Wartość eksportu owoców świeżych z Polski we wrześniu br., wyniosła 39,8 mln EUR i była o 19% wyższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu przetworów owocowych zmniejszyła się o 5% do 106,4 mln EUR, głównie w wyniku spadku wartości eksportu zagęszczonego soku jabłkowego (o 22%). Import owoców świeżych był wyższy we wrześniu 2019 r., wobec września 2018 r. o 4% i wyniósł 140,9 tys. t, a import przetworów zwiększył się o 11% (do 39,3 tys. t). We wrześniu 2019 r., ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 26,5 mln EUR, wobec ujemnego wynoszącego 30,9 mln EUR we wrześniu poprzedniego roku. W okresie styczeń-wrzesień 2019 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 239,1 mln EUR, wobec ujemnego 202,7 mln EUR w analogicznym okresie poprzedniego roku.
- źródło: ierigz.waw.pl
Najnowsze komentarze