Jabłoń – królowa roślin sadowniczych naszego klimatu. Dar Królowej Bony dla jej męża, króla Zygmunta Starego. Dziś po 500 latach możemy powiedzieć, że Jabłka Grójeckie to owoce o iście królewskim rodowodzie. Od ponad pięciu wieków zachwycają zapachem, kształtem, jędrnością i smakiem.
Jabłka Grójeckie z największego sadu Europy
Marka „Jabłka Grójeckie” odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. Swoje wyjątkowe walory zawdzięczają warunkom glebowym oraz klimatycznym. Ze względu na panujący tu wyjątkowy mikroklimat, Jabłka Grójeckie charakteryzują się średnio o 5% wyższą kwasowością niż u jabłek tej samej odmiany pochodzących z innych regionów oraz wyraźnym rumieńcem wynikającym z wyższej zawartości barwników pod skórką (antocyjanów i karotenoidów). Jabłka Grójeckie mogą być oferowane wyłącznie jako jabłka klasy premium (ekstra i I), które spełniły szczegółowe wymagania dotyczące wybarwienia, wielkości i jędrności miąższu.
Bezpieczeństwo gwarantują systemy jakości bezpieczeństwa żywności.
Pod koniec 2011 r. Jabłka Grójeckie zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Oznaczenie umożliwia łatwą identyfikację oryginalnych i wartościowych produktów o wysokiej jakości. Umieszczenie na produkcie znaku jakości uzasadnia jego wyższą cenę, ale daje też gwarancję kupującemu, że płaci za wysoką jakość. Produkty zarejestrowane jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność podlegają ochronie prawnej na terenie Unii Europejskiej. Ochrona prawna eliminuje nieuczciwą konkurencję, zabezpiecza przed nieuprawnionym posługiwaniem się nazwą produktu i jego podrabianiem – mówi Maciej Majewski, Prezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie. Jest wiele odmian Jabłek Grójeckich, najpopularniejsze to m.in. Gala, Jonaprince, Jonagold, Golden Delicious, Ligol – dodaje Maciej Majewski, Prezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie.
Początki Jabłek Grójeckich
Historia Jabłek Grójeckich związana jest z Królową Boną, która w XVI wieku otrzymała w tej części kraju ogromne połacie ziemi i przeznaczyła je, na królewską plantację drzew owocowych, a w szczególności jabłoni. Przez kolejne stulecia, za dekretem Zygmunta II Augusta jabłka z okolic Grójca lądowały na królewskim stole. W XIX w. zasługi dla rozwoju sadownictwa poczynili duchowni - Roch Wójcicki z Belska, Ks. Niedźwiedzki z Łęczesyc oraz Stefan Roguski z Goszczyna. W 1918 roku Jan Cieślak z Podgórzyc wybudował pierwszą przechowalnię owoców. Po II wojnie światowej z inicjatywy profesora Szczepana Pieniążka powołano Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa. Wychowanek profesora – Eligiusz Gajewski – założył w Nowej Wsi Zakład Doświadczalny Instytutu – wzorcowe gospodarstwo, źródło wiedzy o najnowszych metodach uprawy jabłoni.
Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga nawet do 70%. W 2017 roku teren Jabłka Grójeckiego obejmował 3810 ha, ilość sprzedanych ton Jabłek Grójeckich wyniosła 125 162 - mówi Magdalena Wrotek-Figarska ze Stowarzyszenia Sady Grójeckie. Dziś po 500 latach możemy powiedzieć, że Jabłka Grójeckie to owoce o iście królewskim rodowodzie, a bogatą historią tych pięknych owoców powinniśmy się chwalić się na całym świecie - dodaje Maciej Majewski, Prezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie.
Czy na pewno wiesz, co kryje w sobie jabłko?
Nie bez przyczyny mówi się „An apple a day keeps the doctor away”, ponieważ jabłka kryją w sobie różne witaminy, składniki mineralne i inne składniki bioaktywne.
Liczne badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie jabłek ma korzystny wpływ na zdrowie. Jabłka zawierają wiele witamin (w tym witaminę z grupy B i witaminę C) oraz składników mineralnych (potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo) mówi dr. hab. Dariusz Włodarek, kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
Jakie korzyści niesie za sobą spożywanie jabłek? Zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, chroniąc przed zaparciami oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej, a jej znaczenie dla zdrowia człowieka jest bardzo podkreślane w ostatnich latach. Możliwie często powinno się jeść owoce ze skórką, ponieważ to pod nią znajduje się najwięcej cennych flawonoidów. American Association for Cancer Research przeprowadziło badanie, które wskazało, że jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka trzustki o 23%. Jabłka zawierają silny przeciwutleniacz, który chroni komórki mózgu przed degeneracją. Ponadto w jabłkach znajdują się związki opóźniające wzrost komórek nowotworowych. Wyniki badań wskazują, że dzieci, których matki w ciąży spożywały jabłka w mniejszym stopniu są narażone na zachorowanie na astmę.
Jabłka znamy wszyscy. Nie wszyscy jednak wiedzą, jakie korzyści zdrowotne mogą się wiązać z regularnego ich spożywania. Jest to owoc dostępny przez cały rok, warto więc korzystać z jego cennych składników - mówi. dr. hab. Dariusz Włodarek.
Jak jeść? Czy warto przetwarzać?
Jabłka Grójeckie doskonale sprawdzą się jako zalecana porcja owoców, która powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie. Wyższa kwasowość Jabłek Grójeckich wpłynie na wyrazistość śniadaniowej owsianki z cynamonem, a soczystość docenimy podczas chrupania jabłka w czasie drugiego śniadania. Grillowane piersi z kurczaka z salsą jabłkową lub zapiekany dorsz z musem jabłkowym – propozycji na wykorzystanie jabłek jest naprawdę wiele mówi Magdalena Wrotek-Figarska.
Jak napisał Jan Brzechwa: „Jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami, duszone są jabłka, pieczone są jabłka i z jabłek szarlotka, i kompot, i babka!”. Korzystajmy więc z dostępności Jabłek Grójeckich każdego dnia!
Gdzie znaleźć Jabłka Grójeckie?
Jednym dystrybutorem Jabłek Grójeckich z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym jest Stowarzyszenie Sady Grójeckie. Jabłka Grójeckie są również dostępne w sieciach handlowych – Lidl Polska, Kaufland Polska, Netto oraz Carrefour.
Jak kupować Jabłka Grójeckie?
Optymalny zakup jabłek powinien być dokonywany dwa razy w tygodniu, a jabłka możliwie szybko konsumowane. W przypadku rzadszych zakupów jabłka powinny być przechowywane w lodówce, co pozwoli cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale także odpowiednią jędrnością, kruchością i soczystością.
Informacja prasowa Jabłka Grójeckie
Najnowsze komentarze