Czy słyszał ktoś jaka będzie cena wiśni?
prawie 2 miesiące do zbiorów a wy już zaczynacie wrużyc.. mimo że w zeszłym roku wyrwałem ostatnie 1,5 ha wiśni i ja sie dołącze tak na luzie do wróżenia. w zeszłym roku wyśnia dała rekordowe zbiory - przynajmniej w wielkopolsce - w sadach towarowych karzdy wyciągnoł naluzie po 25 ton/ ha - efekt - wiśnia wysilona do tego straszna susza co jej nie pomogło. ten rok - mrozy przed kwitnieniem ( -6) pierwsze kwiaty dostały ponoć ostro. do tego w początkowej fazie kwtnienia zimno i owady zapylające nie chodziły..
wiec moim zdaniem na początku sezonu cena słabiutka wyjściowa tak około koncowej z zeszłego czyli 1zł potem lekko walnie w dół zeby wszyscy ruszyli do sadu bo czasem jeszcze spadnie jak sie okaże ze faktycznie jest jej mniej a zeszłoroczne zapasy poszły z zyskiem to może na końcówce być górka nawet do 2 zł jeżeli tak będzie to nie dlawszystkich bo nie dowisi w e wszystkich rejonach.. w wielkopolsce to spokojnie nawet koło 15- 20 sierpnia potrafi pieknie wisiec bez strat w plonie...
ale to tylko wrużenie...
i nie wiem jaki wpływ na to wszystko bedo miały kombajny / otrząsarki których przybywa bardzo dużo - oby nie było jak z porzeszką...
Z ceną może być ciekawie bo wiśni mało a do tego susza na całego i zaczynają się sypać. Za sucho.
Musi płacić :)
grhist, 2016-06-10 14:06, napisał:
a wiadomo jak z cenami w serbii, węgrzech?
wlasnie?wie ktos cos?
u nas nigdy nie będą takie ceny jak w serbi cz węgrzech przypomnijcie sobie jaka cena była w tamtym roku u nich
RADEK30, 2016-06-10 18:54, napisał:
u nas nigdy nie będą takie ceny jak w serbi cz węgrzech przypomnijcie sobie jaka cena była w tamtym roku u nich
Profesorek Makosz wydal prognoze zbiorow wisni-10% wiecej niz w ubieglym roku-zaczyna sie....
tak jak koledzy piszą, zapowiadały się bardzo obfite zbiory, ale leci mocno leci, do tego zapowiadają upały więc kto nie ma nawodnienia to nie będzie miał dużego tonażu
Radzę nie nakręcać się na przyzwoitą cenę. jak zwykle przetwórnie obiecują, żeby ludzie pryskali i żeby mieć ładny owoc do mrożenia, Znajomy przetwórnik mówi że będzie 50 -80 groszy max
Nie panikuj, niżej jak końcówka zeszłego roku nie będzie. Z tego co się orientowałem zapasów z tamtego roku praktycznie nie ma więc tragicznie być nie powinno. Poczekajmy jeszcze 3 tygodnie i będzie cena, bo takie pisanie że "sąsiad kolegi szwagra słyszał" nie ma sensu.
Zawsze cena wiśni była nieco niższa niż truskawek. W tym roku prawdopodobnie będzie 2 zł na początek.
Żeby nie było tak jak z czereśnią, truskawką - wszyscy piszą że przymroski, że słabo zawiązało, że upały i duży opad czerwcowy ja tam patrząc po sadach widzę że tragedii nie ma a przetwórnie zrobią co zechcą tak było jest i będzie bo Polacy to jedna rodzina i dla paru groszy jeden drugiego wy......ma bez łączenia się w duże grupy nie ma mowy o przyzwoitych cenach na jakie kolwiek surowce czy to wiśnie, jabłka, truskawy, czereśnie, porzeczki. Zakłady w obcych rękach + niemądry naród = niska cena.
Ja na szczęście nie muszę nic karczować bo jak niska cena to nie zbieram i już. Nie mam tego dużo więc problemu też nie mam, ale oddawajcie po każdej cenie wasza sprawa. Jabłka nie płacą a trzymam na przemysł nie zbieram szkoda dodatkowo mojej pracy, czaereśnie nie płacą i chodzą na bronkach po 2 - 3 zł nierwe po co oddać za nic tylko po to żeby coś się zwróciło? Bez sensu. Moja praca i moje owoce są coś warte a za darmo to i w morde dać nie chcą to dla czego ja mam oddawać je za darmo. Mało kto utrzymuje się w tym kraju z wiśni zazwyczaj ma coś jeszcze, jakiś inny "sposób" na zarobienie pieniędzy więc po jakiego diabła siebie nie szanują. Ja właśnie teraz rwę czereśnie i oddaję po min. cenie jaką jestem w stanie zaakceptować jak spadnie poniżej 4 zł koniec rwania bo mam swój honor i szanuję swoją ciężką pracę.
Widzę że zaczynają tu chłodnie pisać ceny
Coś w tym jest:
http://www.agrodan.rs/vesti/vocarstvo/niska-cena.html
http://rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/otkupljivaci-smisljeno-obaranje-cenu-visnje_730689.html
http://www.b92.net/biz/vesti/agro-biz.php?yyyy=2016&mm=06&dd=20&nav_id=1145762
a tu przelicznik waluty
http://pl.coinmill.com/PLN_RSD.html
następnym razem przy tego typu wiadomościach warto podać jakieś źródło informacji?
nie wierzę że jakiś przetwórnik puści pare z ust na temat ceny wisni , truskawek nie nakupili , zeszłoroczna wisnia sprzedana, może nie bedzie żle ,
http://www.fresh-market.pl//bulgaria_slabe_zbiory_czeresni_i_wisni,p1966483082
Gdzie nie czytasz tam inne info.
kusudama to ma księdza w rodzie i bida go nie ubodzie a jak ktoś ma pare hektarów i tylko to to rwie za ile jest bo do gara cos musi włożzyć a honorem się nie najesz
Pierwsze ceny ze skupu: http://www.md-macierzynski.pl/
Wiśnia na export 3,5zł/kg
Wiśnia na kompoty 2zł/kg
Ceny netto.
fasol, 2016-07-01 21:51, napisał:
kusudama to ma księdza w rodzie i bida go nie ubodzie a jak ktoś ma pare hektarów i tylko to to rwie za ile jest bo do gara cos musi włożzyć a honorem się nie najesz
Dla mnie możecie rwać i oddawać poniżej kosztów produkcji nic mi do tego tylko nie narzekajcie tak bo to równiż Ci którzy tak darmo oddają kształtują cene owocu. Kto ma głowę na karku nieuzależnia się od jednego tyu produkcji. I tak jak na pisałem wcześniej myślę że mało jest takich osób.
tony12, 2016-07-03 06:16, napisał:
Annopol 1.5zł/kg netto.
To cena ze skupu czy u ukraińców na zakładzie?
Proszę mi powiedzieć jakie odmiany wiśni są kupowane w tym momencie po tej cenie?
Na moje oko i ucho to wszystko to co niekturzy piszą to gdybanie cena będzi 0,7zł nie cena będzie 5zł poczekajcie jeszcze skupy ruszą ok 15lipca a cena na rynkach hurtowych zmienia sięz godziny na godzinę co innego cenić a co innego sprzedać.
grhist, 2016-07-04 00:33, napisał:
1,5 to na mrożenie czy przetwórnia?
Za taką cene to nakupią tyle co truskawek . Kombinowali a teraz mają mało towaru . Dużo moich znajomych powyrywalo wiśnie mówiąc ; nie po to mają chlodnie żeby się pieprzyć z wiśnią . A tu jeszcze tego jest stosunkowo niewiele ton, i sporo kosztuje zbiór w stosunku do innych upraw. Przymrozki , srebrzystość , robi spustoszenie na kwaterach. U mnie w tym roku wiśni mniej.
Witam czy ktoś już był na giełdzie w Sandomierzu z wczesną wiśnią? orientuje się ktoś jaka cena za kilogram ?? w najbliższych dniach chce ruszyć ze sprzedażą
Skalsky1992, 2016-07-04 18:16, napisał:
Witam czy ktoś już był na giełdzie w Sandomierzu z wczesną wiśnią? orientuje się ktoś jaka cena za kilogram ?? w najbliższych dniach chce ruszyć ze sprzedażą
Wczesna wiśnia na giełdzie w Sandomierzu jest już od tygodnia. Cena 3 zł/kg. Do tej pory dobrze schodziła. Dziś też była.
panowie zejdzie na rynku (Broniszach) wiśnia z ogonkiem, miał iśc u mnie eksport, w końcu nie idzie, a trochę urwałem
Jakie są wymagania wiśni na kompoty?
Teraz przetwórnie,chlodnie-skupują czarną porzeczkę-a że nie skupią,co zakladały-tanio,i durzo-bo to już widać-a chyba nie są ślepi-to do zapchania magazynow pozostaje tylko wiśnia-bo o malinie w niskiej cenie mogą zapomniec,,,Więc spokojnie,prawdziwy skup zacznie się od 2 zl-tak twierdzi potentat,przy okazji kolega skupowy w regionie-i o innej cenie-ze względu na wizyty i prośby o wspólpracę zestrony przetworni-2-3-dziennie-nie chce rozmawiac,bo juz przetworcy wiedzą-nie wszyscy-że taniej nie bedzie-na mrożenie,bo na koncentrat soku-to jak z truskawką,przekonani,że kupią tanio,będą czekać,i obudzą się z ręką w nocniku-jak w 1012-gdy czekali,i się niedoczekali:)
sandomir, 2016-07-08 22:11, napisał:
.......,będą czekać,i obudzą się z ręką w nocniku-jak w 1012-gdy czekali,i się niedoczekali:)
sandomir, w 1012 to chyba jeszcze wiśni w uprawie towarowej nie było i czekali, czekali i faktycznie się nie doczekali.
Gm. Dwikozy jeszcze nic nie wiem o cenach, pewnie po niedzieli już będą konkretne notowania.
dochtur,jak nie bylo,jak byla,ten cysorz szwabski Otton -Chrobremu do Gniezna pewnie sadzonki na zjazd przytaszczył,bo czuł germaniec,że za1000lat potomkowie dobry biznes nad Wisłą na tej uprawie zrobią...ps oby prognozy pogodowe się nie sprawdziły,bo to kluczowy czynnik w uprawie pod chmurką-a pamiętam rok,nie tek dawno,gdy z węgierki pestki nawet nie zostaly-powypadaly,tak się sama wydrylowała.......
Pomylił człowiek jedną cyfrę, a wy już robicie zamieszanie, ( każdy wie o co chodzi), piszcie na temat właściwy
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl