Jak dzisiaj burlat na broniszach i Kraków???
Dzisiaj ładny burlat na wrocławiu 7-8 złotych ceniony, a jak cena na broniszach i zjazdowej za ładny towar.
bronisze zagraniczna 10-15 zł burlat 6-8 zł jest juz i summit ceniony po 10 niby rozowy ale jeszcze nie wyrosniety do odpowiednich gabarytów
dzisiaj godz.12 w sandomierzu ladny burlat 140 za klatke,troche drobniejszy 110zl
Sandomierz po godz 18 ładny burlat poszedł po 11 zł towaru na giełdzie brak
Mi rivan dał 30kg z drzewa a burlat na razie 35kg jeszcze jedno podejście 10 letni sad
Wychodzi średnio 30 kg z 10-cio letniego drzewa. Sadzimy więc 1000 drzew X 30 kg X 10 zł i jak byk mamy 300 000 zł. Powiedzmy, że na koszty idzie 100 000 to zostaje 200 000 zł. To duuuużo lepiej niż jabłka. Trzeba sadzić !!!!! hahahahahahaha, buahahahahaa. IDĘ O ZAKŁAD, ŻE NIE JEDEN TAK SOBIE POLICZY !!! hahahaha - powodzenia liczącym życzę :)
200 drzew Burlata zerwane 200kg sad wcale nie młody ale głupi,nie chciał dać zarobić ale na te 200tyś to ja też się pisze jak kolega....wyliczył tylko po ile towar sprzedać może parytet złota?
Na rybitwach rządzą handlarze z Bałkanów cenią ladny towar 12 -10 złotych nasze czeresnie można spotkać na opłotkach w cenie 10 -5 złotych.Jak tak dalej pójdzie to Rumuni opanują rynek wczesnych truskawek,czereśni,śliw i wszystkiego co mają wcześniej nam pozostanie "las bielić"
Pisanie o kg z drzewa bez podawania rozstawy jest pozbawione sensu. Czereśnie niższej jakości ,stare odmiany oraz końcówka Burlata z podwórka po 4do 7 zł.
Po dzisiejszych gradach wiatrach i trabach czeresni raczej będzie trochę mniej. I znajomego ok. BŁĘDÓW załatwili i czeresnie i truskawke.masakra
co do wydajności to trzeba pisać w przeliczeniu na ha inaczej to nie mam sensu. Statystyczna wydajność z ha w Polsce jest żenująco niska, dla mnie minimalna zadowalająca wydajność to ok 10t/ha ładnego towaru a dobra ok 15-20 w zależnosci od odmiany i wielu innych czynników. lepiej mieć połowę towaru ładnego niż dwa razy tyle nijakiego. Są niby sady w Polsce gdzie zbierają powyżej 30t/ha ale tego towaru nie widziałem
W zeszłym roku z 0,5 ha Kordi urwałem 18 ton, jakość może nie była powalająca, ale dobrze się sprzedawała, średnia cena powyżej 8 zł, w tym roku wszędzie jest nabite do oporu plus susza, więc rozmiar owoców będzie mniejszy, mogą być problemy ze sprzedaż i ceną. Do 25-30 ton w tym roku powinna dobić Regina, ale do tego jeszcze długa droga i dużo problemów.
Kordia czy Regina doskonale znosi przechowywanie w chłodni tak,że spokojnie ,susza jest problemem i przy takim zawiązaniu jak na fotce u kol. to Wisłe mozna zawracać do sadu.
Jacek87, 2016-06-20 08:47, napisał:
Jak ceny? Jest wzięcie na Broniszach?
dzisiaj ladna vega i newstar-sandomierz 11zl
Ja dzisiaj na Broniszach w nocy sprzedałem ładna Vege po 8. towaru bylo bardzo dużo Vega 6-9 summit koło 8 burlat ładny 7.
Dzisiaj ładna wanda w Sandomierzu podana po 130 zl za paczke jak sytuacja na innych rynkach??
bronisze vega ok 6zł towaru dużo, sporo osób zostało z nocy
jaka była dziś cena vegi i vana w sandomierzu?
Na dziś zapraszam na Bronisze osoby które z dużą pewnością twierdziły , że czereśni na pewno będzie mało , oraz tych którzy wierzą w sprawczą moc przewidywań cenowych na Forum .Bronisze już o 17,00 czyli zanim dojechał cały Grójec , trzy alejki plus "poprzeczka" Summita .
W całym kraju była wysoka cena czereśni w hurcie to na broniszach była taniocha, jak jest takie podejście sprzedających,ze trzeba się towaru pozbyć gdy jest go mniej to czego można oczekiwać i jakich cen spodziewać przy wysypie .
Na Broniszach dno, albo prawie dno, bo nie wiadomo co będzie za tydzień. Niektórzy jeszcze miesiąc temu twierdzili, że będzie mało czereśni, a już jadąc samochodem było widać zawiązki w sadach gdzie przez ostatnie 2 lata było pusto.
Sandomierz Sumit 6.66 zł/kg 100zł skrzynka towar przeciętny, 140zł Sumit skrzynka towar na zamówienie extra,
Z tym sandomierzem to troche przesadzacie, znanomy byl i wcale nie jest tak kolorowo. Dzis vega na broniszach poszla po 6zl van sredni 4.3-5zl
Ludzie nie wiedziec czemu ciesza się,że na drzewach pełno owocu,ale jak to do skrzynki wsypiesz to już nie cieszy,przy tej pogodzie czyt,susza i ponad 30 oC duza ilosc owocu to owoc drobny,i cena kiepska ładna czeresnia ma cene i zejście na każdym rynku ,o ile sprzedajacy wycenia i nie daje sie kroić kupcom.
Susza taka, że liście wszystkie na drzewie są klapnięte z tego upału. Owoce wcale nie rosną malutkie i całe czerwone wielkości wiśni
Kordia to na straty taki smyr
W tym roku spadło może z 15-20mm od wiosny prawie 2 miesiące bez deszczu :(
pit2015, 2016-06-25 11:39, napisał:
Ludzie nie wiedziec czemu ciesza się,że na drzewach pełno owocu,ale jak to do skrzynki wsypiesz to już nie cieszy,przy tej pogodzie czyt,susza i ponad 30 oC duza ilosc owocu to owoc drobny,i cena kiepska ładna czeresnia ma cene i zejście na każdym rynku ,o ile sprzedajacy wycenia i nie daje sie kroić kupcom.
Bo większość myśli że czereśnie to jabłonie : sadzą w takim samym zagęszczeniu , chcą je ciąć jak jabłonie i mają przekonanie "masa robi kasę " .A w przypadku czereśni masa robi ...
Spójrz na moje wpisy w prognozach plonów, już wtedy wyrażałem nadzieję że Summit czy Sylvia zrzucą połowę , a tu kicha .Plon jednej i drugiej odmiany rekorodowy tylko owoc....g--niany . Wolę mieć 1/3 takiego plonu i brak problemów ze sprzedażą .
Dokładnie jest tak jak piszesz,ale ludziska wiedzą lepiej..magia ceny odbiera zdroworozsądkowe podejście do sprawy z tą róznica,ze kazdy owoc wysokiej jakości ma swa wartośc bo zawiera wiele składowych w cenie,nawet borówka i grzyb z lasu ma wartośc i to nie małą a samo urosło natomiast w sadownictwie są nakłady nie małe czyż nie.
Wczoraj nic się nie odblokowało .Trudno mówić o cenach gdy towaru do bólu . Jeśli masz grubą czereśnię , to sprzedasz , jak masz średnią , to nie wiadomo , jak masz drobną to nie zbieraj .Odmiana ma drugorzędne znaczenie .
Kol.drobne zbierać zbieraś beczkować i robić rakije ,kto zna ten wie co dobre,nic sie nie musi marnować,bo można marynować...
A dziś jeszcze gorzej , bo alejki plus poprzeczka , czeeereśniowo .Najniższa wywoławcza jaką słyszałem to 3,5zł.
Chyba w Sandomingo drogo bo Scyzoryki ładowali całego MANa na Bronkach.
A napalonym na sadzenie czereśni przypominam iż mamy w tym roku w wielu rejonach rok nieurodzajny .
Turysta, 2016-06-28 19:45, napisał:
A dziś jeszcze gorzej , bo alejki plus poprzeczka , czeeereśniowo .Najniższa wywoławcza jaką słyszałem to 3,5zł.
Chyba w Sandomingo drogo bo Scyzoryki ładowali całego MANa na Bronkach.
Scyzoryki to ładują i jadą na Katowice tam jeszcze schodziła.
W Sandomierzu wczoraj trochę mniej czereśni niż w piątek-sobotę. A miałem nadzieję, że dziś będzie znów mniejsza podaż.... a tu ponownie "zawalenie czereśniowe".
Jak zawiązała Wam w tym roku REGINA? Podajcie jak w Waszych rejonach ???
Regina oporowo .Kiedyś , już dawno , zwrócono uwagę na to że Regina na silnych podkładkach ma bardzo duże wymagania termiczne w okresie zapłodnienia i wzrostu zawiązków . A takie warunki panują raz na kilka lat , ale sadownicy w to nie wierzą i wciąż szukają przyczyn corocznego słabego owocowania .
Rergina colt lepiej od kordii okolice Sandomierza. Kordia 110-120zl skrzynka drobne 4,5zl w góre.
Już zrywana Kordia zostanie Regina i to co w chłodni ale tego nikt darmo nie odda i po czereśni,sezon czereśniowy skończy sie tak szybko jak truskawkowy upały spowodowały dochodzenie wszystkich odmian w praktycznie jednym terminie..
Zawsze tak się co roku wydaje ,że już już koniec. Czereśnia z drzew będzie jeszcze długo. Techlovan z domu po 7 zł ,reszta do skupu.
Niestety Sigmunt ma rację .Czereśnie uprawia cała Polska i okres dojrzewania jest bardzo różny w zależności od regionu i rociągnięty w czasie .Chłodnia będzie królować pewnie za około 3 tygodnie.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl