Dla mnie to powinno być od poniedziałku po 8 gr i w h..ju to mam na głupotę ludzką nic się nie poradzi zobaczymy z czego posplacaja kredyty itd brak słów i na drugi rok karczowanie i maliny sadzić!!! :-) pozdrawiam
Dla mnie to powinno być od poniedziałku po 8 gr i w h..ju to mam na głupotę ludzką nic się nie poradzi zobaczymy z czego posplacaja kredyty itd brak słów i na drugi rok karczowanie i maliny sadzić!!! :-) pozdrawiam
Ciekawe gdzie te kolejki,w Opolu kilka aut.przecież jest awizacja.pozatym chyba środek sezonu,to normalne że są jabłka przed zakładami.
okolice samborca 21gr(pod sklepem slyszalem) ale pusto mysle , ze sami sie zalatwia :)
A wiecie co mnie najbardziej wkurza? Jabłka z Hiszpanii w supermarketach po 4zł+ albo na pierwszym lepszym straganie w Warszawie po 3zł+. Niech mi ktoś powie, że mamy tu do czynienia ze zdrową gospodarką rynkową i zdrową konkurencją. To że Ruscy embargo na nasze jabłka wprowadzali to jakoś przywykłem. Od 89 handel z Rosją był elementem gry politycznej ale, że w polskich(a przynajmniej na terenie Polski) sklepach łatwiej dostać drogie zachodnie jabłka niż nasze to mnie trochę zniechęca do kapitalizmu. Mam wrażenie że tylko my przestrzegamy podstawowej zasady gospodarki rynkowej tzn. wolnej konkurencji i..... konkurujemy ze sobą. Cała reszta która na nas żeruje, jakby współpracuje. Możemy się nawoływać, mieć pretensję do siebie nawzajem za łamanie strajku czy posiadanie sadów przemysłowych w których koszty są niższe ale problem leży w braku poczucia wspólnego interesu.To zakłady przetwórcze nie mogą istnieć bez nas. Nie odwrotnie. Myślę, że jeżeli nie poświęcimy niezależności i nie zorganizujemy własnego ogólnokrajowego podmiotu skupującego kontrolowanego przez zarząd złożony z SADOWNIKÓW i może jednego reprezentanta przetwórców,( aby gra rynkowa nie była zbyt jednostronna i w ogóle opłacało się robić ten koncentrat) , to zawsze będziemy robili za murzynów.
od środy lub czwartku planowana obnizka cen loco rampa 0,24 info sprawdzone.
Cena już jest śmieszna ale to nie koniec , bo robi się kabaret.....komedia i na koniec dramat....
kolego pytanko odkąd pojawiles się na forum siejesz tylko zamęt jak swego czasu koncentracik .cena może spadnie może się utrzyma choc i tak to nie robi większej różnicy przy tych groszach ale od wczoraj w okolicach sandomierza na skupach zrobili się luzniej
ciekawe skąd w/w (pytanko)wie że obniżka,pewnie sam dostarcza jabłko,ale czy to już jest takie istotne,jaka to różnica 20 czy 16gr. niewielka.
mówisz ze sieje zamęt skoro chcesz sypać w ciemno i nie wiedziec o obniżkach syp może innych to interesuje ciebie nie musi.
Mnie każda informacja która nie jest informacją o podwyżkach utwierdza w przekonaniu że szkoda tracić roboczogodziny na schylanie się po spady. Tak na wypadek gdyby jakiś skupczyk próbował siać panikę. Niech leży pod drzewem i czeka albo zimy albo sensownej ceny.
Slawko20, 2016-09-20 13:21, napisał:
Mnie każda informacja która nie jest informacją o podwyżkach utwierdza w przekonaniu że szkoda tracić roboczogodziny na schylanie się po spady. Tak na wypadek gdyby jakiś skupczyk próbował siać panikę. Niech leży pod drzewem i czeka albo zimy albo sensownej ceny.
Nic dodać, nic ująć Za pieniądze z przemysłu braknie na ropę i maść na kręgosłup 1000 kg jabłek przemysłowych za 200 zł to nawet śmiesznie brzmi, ale komedią jest 400zł za 1000 kg jabłek exportowych (cena z wczorajszego dnia okolica Mogielnicy)
pryskam niemieckimi srodkami.,niemieckim ciągnikiem,sprzedaję przemysł dla Niemca po 0,21zł to woła o pomstę jak mówił A,Lepper
Witam,
Mi się wydaje że psie twórcy przeliczą się w tym roku. Dużo osób narzeka że mają dużo mniej jabłek przynajmniej niektórych odmian. Jak przyjdzie październik to ruszą pełną parą obierki, soki, przeciery i duża część jabłek ucieknie im.
Powodzenia i wytrwania życzę.
DARECKI to jeszcze do Niemiec musisz sprzedać to jabłko i będzie git.(wiem,wiem łatwo powiedzieć)
A niemieckim samochodem nie jeżdzisz?
globalizacja....
Sadownicy wiedzą,ze jabłek jest mniej w porównaniu do ubiegłorocznych zbiorów reszta nie chce tego zrozumieć,z pewnoscią wiasna powinna przynieść korzystniejsze cenniki , tego wszystkim życzę.
jablek jest mniej - potwierdzam , jezeli chodzi o idareda to mysle ,ze polowa tego co w zeszlym roku
lutek76, 2016-09-21 11:42, napisał:
jablek jest mniej - potwierdzam , jezeli chodzi o idareda to mysle ,ze polowa tego co w zeszlym roku
Idareta i Goldena jest o połowę mniej ... Potwierdzam
Grad zrobił swoje, ludzie sypnęli się z przemysłem miesiąc temu bo nie mieli wyboru a skupczyki myślą że taki urodzaj. W miarę przyzwoicie u mnie obrodziły wcześniejsze odmiany ale co z tego jak one do przechowania się nie nadają i praktycznie to one już i na przemysł się nie nadają. Mogę się założyć że przemysł kupi w tym sezonie mniej jabłek niż w ubiegłym. Wczesne już brązowe, późne idą na przechowywanie. Może i mamy w Polsce miliony ton jabłek ale lwia ich część jest już dla przemysłu stracona...
Myslę, że w tym roku w wielu miejscach miej jest jabłek, a te wyliczenia to się okażą nietrafione. Na razie ceny dobre tylko w sklepach, ale na produkt zagraniczny i jak cena dobra to i produkt się ceni inaczej w marnej cenie produkt śmieć.
I jeszcze coś ciekawego ;-)
Anonim, 2016-09-21 21:45, napisał:
Do grup producenckich znajdujących się w trudnej sytuacji finansowej zgłaszają się zachodni partnerzy z pytaniami, ile kosztuje udział w takiej grupie – poinformował poseł Mirosław Maliszewski (PSL) podczas wtorkowego posiedzenia sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi - podał serwis prawy.pl.
- Ja dzisiaj mogę zacytować producenta jednej z grup, który powiedział, że zgłosił się do niego partner z zachodniej Europy i zapytał – grupa znajduje się w trudnej sytuacji finansowej – ile jest wart udział w jego grupie. On powiedział, że jest wart 8 zł – taka jest mniej więcej wartość księgowa pomniejszona o kredyt. On powiedział: „Ja mogę ci dać złotówkę i się ciesz, że tę grupę przejmę". I tym sposobem możecie doprowadzić do tego, że za chwilę będziecie mówili, że na rynku owoców deserowych mamy sytuację wypisz, wymaluj, jak na rynku owoców przetwórstwa – ostrzegał Maliszewski.
http://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/zachodni_kapital_chce_przejac_polskie_grupy_producenckie,6960.html
Pytanko, 2016-09-20 08:30, napisał:
co siejesz panike ,sadowników mało obchodzi ze może spadnie cena o 2 gr ,teraz zrywa sie jabłka deserowe a nie zbiera przemysł ,gala już zerwana ,teraz zrywa sę prinsa ,a po niedzieli będzie się rwać szampiona ,na skupach mniej jabłek bo sadownicy są zajęci zbiorem jabłek deserowych i dlatego przetwórnie rozgłaszają takie plotki
Sławko, co się nie nadaje.Pół na pół idzie, jaka cena taki towar. W tym tygodniu faktycznie na skupach o 2/3 towaru mniej.Biała Rawska 20 gr. I piszcie ceny, po to jest ten temat założony.
potwierdzam okolice sandomierza 21gr i maly ruch ,albo wszyscy trzymaja spady na podworkach lub zwyczajnie ich nie ma ...
lutek76, 2016-09-23 18:44, napisał:
potwierdzam okolice sandomierza 21gr i maly ruch ,albo wszyscy trzymaja spady na podworkach lub zwyczajnie ich nie ma ...
Tak 21gr
ale kasa
dalej nie sypcie. Faktycznie jabłka na skupach bardzo mało. Może durnie zrozumieją że za te pieniądze nie opłaca się oddawać.
My wczoraj zbieralismu i zarobilismy na plaszcze to dzis nam deszcz nie straszny Pozdrawiam wszystkich klaniajacych sie nisko
Sobienie 0.20 jabłek nie brakuje przemyslu nie starcza na pracownika od poniedziiałku starczy zaczynam zbiory pogradpwe
dzisiaj kolo do mnie dzwonił czy coś mam przemysłu bo ma lipe jak nie zawiezie chodz solówki! ryki go naciskają! niestety dla zakładu nie zbieram!!!
kolego w bledzie jestes Hortex ma jabłka pod dostatkiem maja limity wgr pakują non stop
przetwórnie mogą sie tym roku przejechać, u mnie na wsi pomimo, że ludzie zbierają normalnie to ilości śmieszne, jeden zespół na tydzień gdzie normalnie o tej o porze były ze dwa dziennie, i w okolicy widzę, że samochody z przemysłem nie kursują często do przetwórń, jeszcze jak by ludzie ich nauczyli rozumu i nie zbierali po tej cenie i by przerobili z połowę tego co planowali, to by się może zastanowili nad ceną w przyszłości, ja tam nie zbieram, skończe rwać ładne jabłko i zobaczę czy mnie cena skłoni do zbioru
aga10, 2016-09-25 07:27, napisał:
browar w warce ,ani jednego samochodu cena warka skupy 0,21
Może dlatego, że dziś jest niedziela i to 8rano.... :-)
Jeszcze z miesiąc i będzie ryzyko pojawiania się przymrozków. Jak sobie patrzę na ten leżący przemysł pod drzewami to przynajmniej się nie denerwuję, że nie zdążę wszystkiego zebrać. Mała strata. Dosłownie grosze przychodu po odliczeniu samego kosztu zbioru. Potrzebuję mniej pracowników i mogę sobie dobierać najwydajniejszych, więc zbiór deseru wyjdzie ciut taniej. I może mam zły charakter ale odczuwam też satysfakcję, że nie dorabiam pasożytów którzy nie szanują mojej pracy. Ja stracę dosłownie parę groszy na kg jabłek oni na każdym kg moich jabłek który do nich nie trafi nie zarobią 50 groszy. Taki mniej więcej wychodzi ich minimalny przychód z każdego kilograma który do nich trafia o ile dobrze policzyłem. Niech sobie wsadzą te swoje łaskawe grosze
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl